Kolika je cena života posle smrti sveta koji poznajemo? Na to pitanje najbolje će nam odgovoriti Džeremaja i Kurdi, koji u slavnom postapokaliptičnom pikarskom vesternu putuju uništenom Amerikom u potrazi za normalnim životom i pravdom…

Naslovi u ponudi

Džeremaja 1

1100,00 din.

Opširnije

Džeremaja je prvi samostalni strip belgijskog strip-umetnika Hermana Ipena i najpoznatije delo koje je on iznedrio u dosadašnjoj karijeri. Pre toga poznat kao crtač Bernarda Princa i vesterna Komanča (oba je pisao poznati strip-scenarista Greg), Herman je krajem šezdesetih godina odlučio da se posveti autorskom radu i nosio se mišlju da stvori strip koji bi prikazao korumpiranost, izopačenost i surovost sveta u kojem živimo, ali mu se prvi pokušaj nije svideo i strip je ostao neobjavljen. Desetak godina kasnije ipak realizuje svoju ideju, izbacivši 1979. godine prvu epizodu Džeremaje.

Džeremaja je strip poznat po mračnim temama i sjajnom spoju futurističke vizije i realističnog pristupa, kao i po autentičnom vizuelnom izrazu koji nudi Herman. On opisuje postapokaliptični svet u kojem je civilizacija maltene nestala, da bi je zamenile razne poludivlje grupe lokalnih moćnika i drumskih bandita s kojima se naš junak (Džeremaja) i njegov saputnik (Kurdi) susreću prelazeći američku divljinu. Strip često na veoma direktan i surov način ističe ono loše u nama i, poput svake dobre antiutopije, kroz izmaštani svet osipa paljbu na našu stvarnost. Epizode nisu međusobno povezane i mogu se čitati svaka za sebe, mada postoji izvestan doživljaj kontinuiteta i jedinstvenog putovanja kada se serijal prati redom, a i dinamika među junacima raste i razvija se. Kada nije mračan, ili možda baš kada to jeste, strip sadrži inteligentan humor i pronicljiva zapažanja likova koje pratimo, što Hermanov avanturistički tandem čini još upečatljivijim i pamtljivijim.

Postigavši tokom godina veliki uspeh i kultni status, Džeremaja do današnjeg dana ne prestaje da izlazi, tako da su do 2013. godine objavljene 32 epizode. Herman je usput radio i na drugim stripovima i serijalima, ali slavu doživljaja Džeremaje i Kurdija teško da će nešto nadmašiti.