Malo ko nije čuo za ovog francuskog strip-autora. Njegov rad je uvek služio kao jedan od snažnijih argumenata u korist stripa kao umetnosti. A ipak, uvek je bio i zabava. Drugim rečima, to je bila prava stvar.

Naslovi u ponudi

Kita Mahnita

890,00 din.

Opširnije

Arzak

890,00 din.

Opširnije

Rođen kao Žan Anri Gaston Žiro (1938–2012), ovaj francuski strip-autor postigao je svetsku slavu i pod svojim pravim imenom i pod pseudonimima (Mebijus, Žir), i smatraju ga jednim od najvećih umetnika devete umetnosti. Formalno obrazovanje stekao je u koledžu Dipere, školi primenjenih umetnosti u Parizu, i kao tinejdžer je počeo da crta vestern stripove. Ti rani radovi bili su pod velikim uticajem belgijskog strip-autora Žižea (Džeri Spring, Spiru i Fantazio), koji mu je kasnije bio mentor i saradnik. Godine 1962, Žiro sa scenaristom Žan-Mišelom Šarlijeom započinje strip Fort Navaho (Fort Navajo) za poznati francuski stripski časopis Pilot. Sledeće godine, isti autorski duo kreira jednog od najautentičnijih stripskih antiheroja, poručnika Bluberija, koji se ubrzo pokazuje veoma uspešnim i stiče svetsku slavu. Grubih crta lica (Žirou je model bio glumac Žan-Pol Belmondo) i često diskutabilnih postupaka, taj junak se razlikovao od većine drugih protagonista popularnih „kaubojaca“. S vremenom, strip je dobijao na (često neveseloj) realističnosti, a epizode koje je Žiro stvarao paralelno s radom potpisanim pod pseudonimom Mebijus dobijaju dodatnu psihodeličnu notu i predstavljaju pomak u stilu tog vesterna.

Pomenuti pseudonim prvi put se pojavio 1963. godine i Žiro ga je upotrebio za svoje naučnofantastične i fantazmagorične radove. Sredinom sedamdesetih, kao Mebijus je učestvovao u osnivanju umetničke grupe Lez imanoid asosije (Les Humanoides Associes), a pokreće i čuveni časopis Metal irlan (Métal hurlant). Najpoznatiji stripovi koje je Žiro potpisao kao Mebijus jesu Arzak, Kita Mahnita, Hermetična garaža (prema pričama o Džeriju Kornelijusu Majkla Murkoka), Inkal (saradnja sa Alehandrom Žodorovskim), The Long Tomorrow (po scenariju Dena O’Benona)…

Mebijus je sarađivao i s Marvelovom ikonom Stenom Lijem i iz te saradnje je proistekao nagrađeni Srebrni Letač: parabola. Takođe, pisao je scenarije i predloške za razne stripove koje nije crtao, a ilustrovao je i brojne knjige i časopise.

Umro je 2012. godine, posle duge borbe s rakom, u Parizu.