Jedan od najkontroverznijih autora i jedan od najpriznatijih ilustratora davno su se udružili kako bi stvorili sumanut, genijalan svemir u kojem važe neka druga pravila – pravila koja ni Džon Diful ne poznaje baš najbolje…

Naslovi u ponudi

Završni Inkal: Gorgo Nitkov

890,00 din din.

Opširnije

Završni Inkal: Luz de Gara

890,00 din din.

Opširnije

Završni Inkal: Četiri Džona Difula

890,00 din din.

Opširnije

Sa stripskim (anti)junakom Džonom Difulom čitaoci su se upoznali pre više od trideset godina, kada su Alehandro Žodorovski i Mebijus objavili prvi album Inkala, L’Inkal noar (L’Incal noir). Od tada do, evo, tekuće 2014. godine traju avanture tog neuglednog i često besprizornog junaka, koji pokušava da sačuva živu glavu u hipnotičkom, mračnom i sumanutom univerzumu Metabarona (često nazivanom i Žodoverzumom).

Žodoovog Inkala možemo podeliti na tri segmenta: na originalni serijal iz osamdesetih (Inkal), na serijal iz devedesetih (Pre Inkala), i na album iz 2000. godine, kojim je Žodo želeo da stavi tačku na Džona Difula (Posle Inkala). Serijal Završni Inkal delom se nadovezuje na dosadašnje radove, ponajviše time što nam vraća likove koje već poznajemo (Diful, Dipo…) i što je smešten u poznato galaktičko carstvo, ali ne može se označiti kao puki nastavak sage o Difulu. Žodorovski, koji je već duboko zagazio u osmu deceniju ali je i dalje mladalački inspirisan i lucidan, oživeo je priču koja se maltene završila tako što je osmislio zaokružen, nezavisan mini-serijal, to jest tri albuma pod imenom Završni Inkal.

U te tri knjige (2008–2014), koje je ilustrovao talentovani mlađi crtač Hoze Ladron, pronaći ćemo sve što od Žodorovskog očekujemo: metafiziku, arhetipove, lakonske ali veoma napete dijaloge, parodiju (često usmerenu na unutra, ka sebi), nasilje, sočan jezik, seks, ali i katkad nejasne zaplete, površna rešenja (poput deus ex machina), naivni idealizam, psihodeliju i tako dalje. Ono, međutim, što najviše mami čitaoce širom sveta i što je Žodoov najjači adut svakako je uzbudljiva i originalna svemirska opera, izrazito inventivna, vizuelno bogata i… pa, potpuno luda.

Pomenuti Inkal, taj tajanstveni kosmički princip, univerzalni jin i jang, manje je prisutan u ovoj sagi. Uopšte uzev, Završni Inkal kao da sadrži manje metafizike nego prethodna ostvarenja iz istog svemira, što bi mogla biti i Ladronova zasluga, jer je njegov prikaz Žodoverzuma zapravo mračniji i teži – možemo reći: više okrenut materijalnom – od Mebijusovog.