Poput vesele porodice u kojoj vladaju svađe i pomirenja, Marvelov superherojski tim – mutantska četvorka – izvor je smeha i brige dok se neumorno bori da sačuva ovaj svet od stalnih pretnji…

Naslovi u ponudi

Fantastična četvorka 1

1100,00 din.

Opširnije

Nastala davne 1961. godine, Fantastična četvorka predstavlja prekretnicu u radu Marvela, koji je do tada važio za osrednjeg izdavača – prekretnicu toliko značajnu da je zapravo vratila čuvenog Stena Lija u posao, pošto je on početkom šezdesetih razmišljao o tome da se povuče iz sveta stripa.

Legende o nastanku ovog stripa ne slažu se najbolje, ali se sa sigurnošću može reći da su ga, primenjujući tzv. Marvelov metod u kreiranju likova i zapleta, stvorili Sten Li i crtač Džek Kirbi. Prema jednoj priči, sasvim mogućoj, bio je to svestan odgovor Marvela na tada popularni strip DC komiksa Džastis lig ov Amerika (The Justice League of America), ali je dodatna želja Stena Lija bila da superheroje, po okončanju zlatnog doba superherojskog stripa, učini ljudima od krvi i mesa, da im podari ljudske slabosti i vrline, a da pritom sačuva čvrstinu i moć koje takvi junaci moraju imati. Bilo da je za to zaslužniji Džek Kirbi ili Sten Li, Fantastična četvorka uspešno spaja sve te elemente u strip koji je svojim stažom uspeo da zagazi u 21. vek.

Članovi supermoćne ekipe su Rid Ričards (Mister Fantastik), Suzan Storm (Nevidljiva Devojka), Džoni Storm (Čovek-Baklja) i Ben Grim (Stvor). To je tim naučnika koji su tokom misije u svemiru bili izloženi velikoj količini kosmičkih zraka, što ih je izmenilo i dalo im supermoći. Ipak, kao što ih poznajemo kao superheroje i dobročinitelje, znamo ih i kao obične ljude.

U svojim avanturama, često se sreću s nekim od postojećih likova iz Marvelovog panteona, a među redovnijima su princ Namor (Podmorničar, jedan od oživljenih likova iz zlatnog perioda), Doktor Dum (njihov verovatno najopasniji protivnik) i svemoćni Galaktus (s njim, naravno, i Srebrni Letač; ponekad i ratnički raspoložen narod Skrulova). Njihove moći čine ih, združene, prilično efikasnim borcima za pravdu (kosmičku i onu sitniju, zemaljsku), a njihovo sedište, zgrada Bakster, jedna je od poznatijih lokacija u svetu Marvela.

U trenutku kada je napuštao Marvel, sredinom sedamdesetih, Džek Kirbi je za sobom ostavio nacrtana sto dva broja Fantastične četvorke, koja je i posle njega, pod perom raznih crtača (Džon Romita stariji, Džon Bušema i drugi), nastavila da živi, postavši jedan od najpopularnijih serijala te izdavačke kuće i svakako njen najuspešniji superherojski tim.