Zašto samo jedan superheroj, kada za iste pare možemo dobiti njih nekoliko… Srebrno doba Marvela obeležilo je, između ostalog, i stvaranje herojskih družina, a pred vama je jedna od najpoznatijih…

Naslovi u ponudi

Osvetnici 2

1100,00 din.

Opširnije

Osvetnici 1

1100,00 din.

Opširnije

Kao i Fantastična četvorka, Osvetnici su nastali iz pera autorskog tandema Sten Li – Džek Kirbi, u talasu popularnosti superherojskih timova (Marvelu je naročito oči probadao uspešni serijal DC komiksa Džastis lig ov Amerika), ali ova ekipa je, za razliku od Fantastične četvorke, čiji su članovi smišljeni za tu priliku, okupljena od postojećih Marvelovih heroja – i to je društvance koje će, tokom godina, stalno menjati članove, tako da će se u njihovim redovima naći ljudi, mutanti, roboti, vanzemaljci, natprirodna bića, pa i nekadašnji negativci.

Prva epizoda Osvetnika pojavila se u njihovom časopisu, kao Osvetnici #1, septembra 1963. godine. Prvih šest brojeva je izlazilo na svaka meseca, a onda je časopis nastavio da izlazi mesečno, sve do 1996. godine. Džek Kirbi je nacrtao samo prvih osam epizoda serijala. Na tom mestu ga je nasledio Don Hek, a zatim i drugi crtači.

Prvi tim Osvetnika činili su Ajron Men, Čovek-Mrav, Osa, Tor i Hulk, ali je ekipa već u prvim epizodama doživela personalne promene, što će postati trend kada su ti junaci u pitanju. Njihove moći (i naravi) različite su, ali uvek su ujedinjene u borbi za opšte dobro. Kasnije promene u sastavu bivaju sve veće jer, recimo, postoji i verzija tima u kojoj je od stare ekipe ostao samo Kapetan Amerika, dok su njegovi saborci sve bivše Marvelove zloće: Oko Sokolovo, Grimizna Veštica i Živa. Timu se pridružuje i Herkul, a Spajdermenu ponude učešće u Osvetnicima (Spajdermenov godišnjak broj 3), ali on to odbija.