Princ od Tule još kao dečak od veštice saznaje da će mu život biti buran i ispunjen raznoraznim dogodovštinama, tako da, prateći proreknutu sudbinu, mladi Val mnogo godina provodi lutajući svetom u potrazi za vrhunskom pustolovinom…

Naslovi u ponudi

Princ Valijant 4

1100,00 din.

Opširnije

Princ Valijant 3

1100,00 din.

Opširnije

Princ Valijant 2

1100,00 din.

Opširnije

Princ Valijant 1

1100,00 din.

Opširnije

Možda je izjava britanskog vojvode od Vindzora bila preterana kada je ustvrdio da Princ Valijant predstavlja najveći doprinos engleskoj književnosti u poslednjih stotinu godina, ali svakako se može reći da je ovo najslavniji avanturistički strip svih vremena, remek-delo koje je od samog početka, pre skoro osamdeset godina (prva epizoda je izašla davne 1937), osvojilo svet i koje do dana današnjeg vlada stripskom scenom (do sada je izašlo preko 4.000 nedeljnih tabli, a trenutno strip izlazi u više od 300 američkih novina).

Radnja Princa Valijanta smeštena je u srednji vek, u vreme arturijanske legende, u kojoj, po autoru stripa Halu Fosteru, učestvuje i princ od Tule lično, kao jedan od vitezova na dvoru kralja Artura. Val u Kamelot stiže kao veoma mlad i rano se upoznaje s druidskom magijom i viteškom doktrinom, ali ga mesto ne drži, tako da on u jednoj neprekinutoj, džinovskoj avanturi (jer se doživljaji princa Valijanta, što savršeno odgovara novinskom nedeljnom formatu, nikada ne završavaju, već se prepliću i nadovezuju jedni na druge, tako radnja uvek teče) sazreva, odrasta i uči o sebi i čudesnom svetu koji ga okružuje.

Isprva je Hal Foster okružio Vala mnogim fantastičnim i magičnim bićima i zgodama, ali su s vremenom, kako je strip uzimao maha, Valove avanture postajale sve realističnije, dok se i junakov unutrašnji život sve više usložnjavao. Na početku, Val je doslovce dečak, ali on ne ostaje večno mlad, što je zanimljivo za jednog stripskog junaka. Tokom godina pratićemo njegove tinejdžerske dane, videćemo kako je stekao svoje legendarno oružje, Raspevani mač, svedočićemo njegovom ulasku u punoletstvo, videćemo ga skrhanog ljubavlju i srdžbom, zbunjenog adolescencijom, a kasnije ćemo ga upoznati i kao muža i oca, i svaki put ćemo saznati nešto novo o njemu. Istovremeno ćemo ga posmatrati kao neverovatnog junaka i kao stvarnu ličnost.

Svaki ljubitelj i poznavalac stripa izdvojiće Fosterov jedinstven crtež kao njegov verovatno najjači kvalitet. U Princu Valijantu, on je s velikim umećem uspeo da spoji klasičnu ilustraciju koja se oslanja na renesansnu figuru i staloženu kompoziciju s veoma dinamičnim akcionim prizorima, gde sve vrvi od aktivnosti i uzbuđenja.

Princ Valijant je istovremeno savršen predstavnik stripske umetnosti i delo koje se po ideji i realizaciji izdvaja iz svega drugog ostvarenog u njoj.