Princ Valijant - O Autorima

Hal Foster

Jedan od ključnih autora u istoriji stripa Harold Hal Foster rođen je 1892. godine u Halifaksu, u Kanadi. Detinjstvo je proveo ploveći čamcem vodama Nove Škotske i baveći se lovom, a nemirni avanturistički duh nasledio je od predaka moreplovaca. Voleo je prirodu, jedno vreme je čak lovio lisice po kanadskim šumama i prodavao krzno. U svojim dvadesetim počeo je da se bavi crtanjem i odlučio je da se oproba u komercijalnoj ilustraciji. Kako bi pronašao posao u toj struci, 1919. godine je prešao biciklom više od 1.000 kilometara i taj trud mu se isplatio. U Čikagu je završio Akademiju lepih umetnosti.

U svet stripa ušao je 1928. godine, kao autor popularnog Tarzana, lorda Grejstoka, gospodara džungle, lika nastalog iz pera čuvenog Edgara Rajsa Barouza. Strip je postigao veliki uspeh, ali se Foster posle nekoliko godina umorio od rada na adaptaciji tuđeg dela i poželeo je da radi nešto svoje. Vilijam Randolf Herst, novinski magnat i vlasnik izdavačke kuće Kings fičers sindikejt, smatrao je Fostera izvrsnim crtačem i želeo je da mu ponudi posao za svoje novine. Kada mu je Foster predstavio ideju o avanturističkom stripu o srednjovekovnom vitezu, Herstu se to toliko dopalo da mu je ponudio za to vreme retko povoljan ugovor (polovinu zarade od prodaje stripa).

Princ Valijant – najpoznatije delo Hala Fostera i, slobodno možemo reći, najčuveniji avanturistički strip svih vremena – počeo je da izlazi 13. februara 1937. godine. Njime je Foster uneo brojne novine u stripsku umetnost i umnogome uticao na buduće generacije autora, kao i na percepciju te vrste umetnosti u široj javnosti. Njegov crtež nije tipično „stripovski“, već naginje ilustraciji, što i jeste bila Fosterova velika želja – da bude priznat ilustrator. Slike su prepune detalja, veoma precizno urađene, brižljivo komponovane, i ne sadrže oblačiće s tekstom, već je on inkorporiran u sam crtež, jer je Foster smatrao da će na taj način Valove avanture biti bolje dočarane.

Hal Foster je decenijama crtao i pisao nedeljne table Princa Valijanta i doživeo je svetsku slavu. Ipak, ostao je do kraja skroman i nesiguran u svoje umeće, nesvestan u potpunosti svoje veličine. Kada je artritis zapretio da ugrozi kvalitet njegovog crteža, uspeo je, posle dugog traganja, da pronađe svog naslednika, tako da od 1971. godine Princa Valijanta zvanično crta njegov saradnik Džon Kalen Marfi, po Fosterovim skicama, a onda, od 1975, i sasvim sam.

Hal Foster je umro u Spring Hilsu, 1982. godine.

Jeste li znali da se bagdadski veliki vezir Iznogud, čuveni antijunak, u nekadašnjim prevodima u domaćim strip-revijama zvao Al Podvali?

Jeste li znali da kosmati i adamantijumskim kandžama opremljeni Vulverin zapravo nema veze s vukom, već sa žderavcem, sisarem iz porodice kuna?

Jeste li znali da je čuveni Sten Li izmislio takozvani Marvelov metod u stvaranju stripa? Taj metod podrazumeva blisku saradnju scenariste i crtača, do te mere da se često i crtači mogu smatrati koscenaristima stripova. Naime, prezauzeti Sten Li često je samo izlagao šturi sinopsis za epizode, koje bi crtač detaljno razvio, a onda bi Sten Li upisivao dijaloge u gotove crteže.

Jeste li znali da se strip-autor Frenk Miler (Betmen: povratak mračnog viteza, Grad greha, Vulverin) pojavio čak u pet filmova u kameo-ulogama – i da je poginuo u svakoj od njih? U Gradu greha, recimo, igra sveštenika kojeg jedan od protagonista, Marv, ubija u ispovedaonici.

Jeste li znali da je mladi Pjer Kilifor, poznatiji kao Pejo (tata štrumpfova), napustio umetničku školu u Briselu posle samo nekoliko meseci studiranja i da su mu profesori rekli da nikad neće izgraditi karijeru kao strip-crtač?