Rip Kirbi - O Autorima

Aleks Rejmond

Posle raznih poslova koje je obavljao u mladosti, Aleks Rejmond (1909–1956) ulazi u svet stripa početkom tridesetih, prvo kao pomoćni crtač Rasa Vestovera (Vrednica Tili), a onda i kao član crtačkog tima u Kings fičers sindikejtu Vilijama Randolfa Hersta. Stripovi koji su ga tada doveli u žižu stripske javnosti bili su Tajni agent X-9 (koji je pisao slavni pisac krimića Dašijel Hamet), Flaš Gordon (Herstov odgovor na tada popularnog Baka Rodžersa) i Džim iz džungle (avanturistička konkurencija Tarzanu).

Po povratku iz Drugog svetskog rata, Rejmond u dogovoru s Kings fičersom započinje nov strip, ali sada je to realistična detektivska priča smeštena u savremeni Njujork. To predstavlja odmak od njegovog dotadašnjeg rada, koji je obilovao avanturom i fantastikom. Rejmonda taj strip zanima više od prethodnih poduhvata i u njega ulaže sav svoj talenat. Taj strip se zove Rip Kirbi.

Rejmond će (zajedno sa saradnicima iz Kings fičersa) crtati i pisati Ripa Kirbija deset godina, do svoje smrti, i time će postaviti nove standarde u mediju: fotorealistični crtež, intelektualne zaplete i dubinski okarakterisane likove (za razliku od tadašnjeg trenda u petparačkim romanima). Rejmondov detektiv nije grubijan, mada ume da se bije. Inteligentan je i obrazovan, koristi glavu koliko i šake, a teme kojima se strip bavi često su veoma angažovane i moderne.

Život Aleksa Rejmonda tragično je okončan saobraćajnom nesrećom 1956. godine, u jeku njegove popularnosti. Iako se možemo pitati koliko bi još remek-dela, da je poživeo, proizašlo iz njegovog pera, on i ovako ostaje priznat kao jedan od velikana devete umetnosti.

Jeste li znali da se bagdadski veliki vezir Iznogud, čuveni antijunak, u nekadašnjim prevodima u domaćim strip-revijama zvao Al Podvali?

Jeste li znali da kosmati i adamantijumskim kandžama opremljeni Vulverin zapravo nema veze s vukom, već sa žderavcem, sisarem iz porodice kuna?

Jeste li znali da je čuveni Sten Li izmislio takozvani Marvelov metod u stvaranju stripa? Taj metod podrazumeva blisku saradnju scenariste i crtača, do te mere da se često i crtači mogu smatrati koscenaristima stripova. Naime, prezauzeti Sten Li često je samo izlagao šturi sinopsis za epizode, koje bi crtač detaljno razvio, a onda bi Sten Li upisivao dijaloge u gotove crteže.

Jeste li znali da se strip-autor Frenk Miler (Betmen: povratak mračnog viteza, Grad greha, Vulverin) pojavio čak u pet filmova u kameo-ulogama – i da je poginuo u svakoj od njih? U Gradu greha, recimo, igra sveštenika kojeg jedan od protagonista, Marv, ubija u ispovedaonici.

Jeste li znali da je mladi Pjer Kilifor, poznatiji kao Pejo (tata štrumpfova), napustio umetničku školu u Briselu posle samo nekoliko meseci studiranja i da su mu profesori rekli da nikad neće izgraditi karijeru kao strip-crtač?