Štrumpfovi - O Autorima

Pejo

Slavni belgijski strip-autor, Pjer Kilifor iliti Pejo, rodio se 25. juna 1928. u Briselu. Zbog rane smrti oca, morao je da počne da radi već kao tinejdžer, i tada je, puštajući filmove u lokalnom bioskopu, zavoleo fantastiku i avanturu kojima se kasnije profesionalno bavio. Umesto da postane zubarski tehničar (što je bio namerio), on pretkraj rata uspeva da se zaposli u malom studiju za animaciju i tamo upoznaje svoje buduće kolege, Morisa (Talični Tom) i Frankena (Gaša), velikane belgijsko-francuskog stripa.

Prvi Pejoovi radovi, stoga, ostaju vezani za animirane filmove i upravo se u jednom od njih pojavljuju izvesni patuljci koji nose cvetove umesto šešira. To je klica iz koje će se kasnije razviti mali plavi junaci koje znamo.

Po zatvaranju studija, Pejo i njegove kolege ostaju bez posla. On sa 17 godina upisuje Akademiju lepih umetnosti u Briselu, ali je napušta i traži posao grafičkog dizajnera. Pored toga, počinje da objavljuje prve dnevne kaiševe stripova u novinama. Tako je u početku izlazio i njegov najpoznatiji rani strip, Jovan i Cvrle (Johan et Pirlouit), sve dok Pejo, po Frankenovoj preporuci, nije prešao u poznati stripski časopis Spiru. U jednoj od epizodi Jovana i Cvrleta pojavljuju se plavi patuljci po imenu štrumpfovi. Od tog trenutka se svet za Pejoa, ali i za sve nas, nepovratno menja. Oduševljenje čitalaca navelo je urednika Spirua da omogući Pejou zaseban serijal i tako prva epizoda Štrumpfova izlazi 1959. godine.

Tokom zlatnih šezdesetih, Pejo je, zahvaljujući velikoj popularnosti serijala, osnovao sopstveni studio, kroz koji je prošlo mnogo talentovanih crtača i u kom su se proizvodili razni stripovi. Neki od njih su u svoje vreme postali prilično popularni, ali nijedan se nije zadržao na sceni koliko Štrumpfovi. Pejo je od stripa napravio uspešan porodični posao i doživeo je da vidi male plavce kako osvajaju planetu, da bi nas napustio u decembru 1992. godine.

Jeste li znali da se bagdadski veliki vezir Iznogud, čuveni antijunak, u nekadašnjim prevodima u domaćim strip-revijama zvao Al Podvali?

Jeste li znali da kosmati i adamantijumskim kandžama opremljeni Vulverin zapravo nema veze s vukom, već sa žderavcem, sisarem iz porodice kuna?

Jeste li znali da je čuveni Sten Li izmislio takozvani Marvelov metod u stvaranju stripa? Taj metod podrazumeva blisku saradnju scenariste i crtača, do te mere da se često i crtači mogu smatrati koscenaristima stripova. Naime, prezauzeti Sten Li često je samo izlagao šturi sinopsis za epizode, koje bi crtač detaljno razvio, a onda bi Sten Li upisivao dijaloge u gotove crteže.

Jeste li znali da se strip-autor Frenk Miler (Betmen: povratak mračnog viteza, Grad greha, Vulverin) pojavio čak u pet filmova u kameo-ulogama – i da je poginuo u svakoj od njih? U Gradu greha, recimo, igra sveštenika kojeg jedan od protagonista, Marv, ubija u ispovedaonici.

Jeste li znali da je mladi Pjer Kilifor, poznatiji kao Pejo (tata štrumpfova), napustio umetničku školu u Briselu posle samo nekoliko meseci studiranja i da su mu profesori rekli da nikad neće izgraditi karijeru kao strip-crtač?